Създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж чува гласове и вече е написал предсмъртни писма до близките си, предупреди водещ психиатър пред британския съд, който решава дали да бъде екстрадиран в САЩ, предаде New York Post.

Майкъл Копелман, професор в King's College London, заяви, че австралиецът показва силно изявена склонност към самоубийство.

Изслушването по екстрадицията започна на 7 септември и трябва да продължи до началото на октомври, като на съдия Ванеса Барайцер вероятно ще са нужни седмици или месеци, за да съобщи решението си.

Припомняме, че Асандж може да получи присъда до 175 години, ако се реши да бъде екстрадиран.

САЩ предлагат на Асандж "печаливш" ход

САЩ предлагат на Асандж "печаливш" ход

Свобода срещу предоставяне на източниците на информация

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Американският конгресмен Дан Рорабахер, от името на президента Доналд Тръмп му е предложил свобода срещу разкриване на неговите източници за документите, свързани с националния комитет на Демократическата партия.

Това заяви в съда адвокатът на Асандж Дженифър Робинсън.

Още през февруари Белият дом опроверга информацията, публикувана по-рано във вестник Guardian, че президентът Доналд Тръмп е предложил на Асандж помилване срещу изявление от негова страна, че Руската федерация няма отношение към хакерската атака на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г. Прессекретарят на Белия дом заяви тогава, че президентът едва познава Дани Рорабахер и цялата тази история е "пълна фалшификация и лъжа".