Аудиозаписи от разговор от 2011 г. между основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж и Държавния департамент (по време на управлението на Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ), публикувани от Project Veritas, показват, че той е предупреждавал властите за някои бъдещи публикации в платформата.

Така той се е стремил да сведе до минимум вредата от безкритично пускане в публичното пространство на всички получени материали, без те да бъдат внимателно проверявани и така да изложат на  опасност служители, предаде "Спутник".

Имаме информация, че 250 000 единици от архива на Държавния департамент, включително и класифицирана информация, до дни ще станат публично достояние. Може да имаме някаква възможност да го спрем", заявява Асанж на Клиф Джонсън, адвокат Държавният департамент на САЩ. "Кой би ги публикувал?  WikiLeaks ли ?", пита Джонсън. "Не. Не бихме ги пуснали ние. Даниел Домшайт-Берг, бивш служител, когото отстранихме през август миналата година, ще го направи", отговаря Асанж.

Записът, който трае общо 75 минути, е от разговор, проведен на 26 август 2011 г.

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

Ако бъде екстрадиран и осъден

Припомняме, че британски съдия съобщи през октомври, че на 4 януари 2021 г. ще произнесе решението си дали основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж трябва да бъде екстрадиран в САЩ, където ще му бъдат повдигнати обвинения в шпионаж.

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Той може да получи присъда до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 г. за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

На 4 януари 2021 г. решават съдбата на Джулиан Асандж

На 4 януари 2021 г. решават съдбата на Джулиан Асандж

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.