Британски съдия съобщи, че на 4 януари 2021 г. ще произнесе решението си дали основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж трябва да бъде екстрадиран в САЩ, където ще му бъдат повдигнати обвинения в шпионаж, информират АФП и "Ройтерс".

Съдия Ванеса Барейстър отложи процеса след четири седмици изслушване на доказателства и припомни, че 49-годишният австралиец е в ареста до административно изслушване по-късно този месец.

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

Ако бъде екстрадиран и осъден

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Той може да получи присъда до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ. 

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Според водещ психиатър, той чува гласове и е написал предсмъртни писма

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 г. за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.