Бившият консул на Еквадор във Великобритания Фидел Нарваес заяви пред Sputnik в неделя, че евентуалната екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ ще създаде прецедент срещу свободата на печата.

Британският окръжен съдия Ванеса Барайцер ще реши в понеделник дали Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ, където може да получи до 175 години затвор за публикуване на класифицирана информация за американските войни в Ирак и Афганистан и хиляди американски дипломатически кабели между 2010 г. и 2011г.

Асандж предупредил САЩ през 2011 година за опасни публикации на документи

Асандж предупредил САЩ през 2011 година за опасни публикации на документи

Нередактирана информация, която може да постави под риск служители

"Това, което наистина има значение тук, е, че трябва да сме наясно с огромната значимост на този случай. Не става въпрос само за Асанж, но и за прецедента, който ще създаде срещу журналистиката и свободата на печата, ако той бъде екстрадиран в САЩ", каза Нарваес в телефонно интервю.

Според бившия дипломат, който е бил много близък до Асандж, Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да отмъсти за публичното си унижение.

"Изминаха 10 години от началото на това преследване, властите са опитаха да го унищожат физически и психически и да създадат прецедент, така че никой друг да не посмее да направи това, което той направи", подчерта той.

Процесът по екстрадицията на Асанж приключи в лондонския съд в Олд Бейли на 1 октомври, след като екипът му от защитата прекара четири седмици, за да докаже, че той е обвинен по политически причини.

Делото вероятно ще премине през няколко съдилища в Обединеното кралство, преди да приключи, защото губещата страна ще подаде жалба. Каквато и да бъде присъдата, делото ще продължи с месеци, каза Нарваес.

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Според водещ психиатър, той чува гласове и е написал предсмъртни писма

Той очаква само Асандж да получи освобождаване под гаранция, което му е отказвано многократно.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 г. за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.