Държавният департамент на САЩ отхвърли последното решение на Сената да признае масовото избиване и депортиране на арменци от Османската империя през Първата световна война за геноцид. Департаментът излезе със съобщение, в което се казва, че администрацията продължава да гледа на събитията като на "едно от най-големи масови зверства", информира The Hill.

"Позицията на администрацията не се е променила", коментира говорител на Държавния департамент. "Нашето гледище отразява окончателната позиция на президента по въпроса от миналия април", допълни говорителят.

Жертвите на арменския геноцид се почитат всяка година на 24 април. Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе със съобщение, с което признава, че в началото на 1915 г. над 1,5 милиона арменци са "депортирани, избити или изпратени на смърт" в Османската империя. Президентът обаче не описва събитията като геноцид.

Турция изрази остър протест срещу САЩ. Според Анкара събитията в началото на миналия век са спорни и няма академичен консенсус.

Турция смъмри посланика на САЩ в Анкара за признатия геноцид над арменците

Турция смъмри посланика на САЩ в Анкара за признатия геноцид над арменците

След решението на Сената на САЩ

Миналата седмица Сенатът единодушно прокара резолюция за признаване на арменския геноцид за официална американска политика.

Камарата на представителите прие своя версия на резолюцията с 405 гласа срещу 11.

Резолюцията не е със задължителен характер и не трябва да бъде подписвана от президента.

Ердоган сряза САЩ за признаването на арменския геноцид и санкциите

Ердоган сряза САЩ за признаването на арменския геноцид и санкциите

Ердоган оспори твърдението на руската военна полиция, че сирийските кюрди са напуснали територията