Администрацията на Доналд Тръмп ще направи дебют на голяма многонационална дипломатическа среща във връзка с борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), пише "Вашингтон таймс".

Представители на 68 държави ще участват на двудневна среща във Вашингтон, на която ще обсъдят стратегията срещу ДАЕШ и пътя след евентуалния разгром на групировката.

На конференцията ще участват иракският премиер, външният министър на Турция, делегация на високо ниво от Саудитска Арабия, но някои ключови държави, най-вече Русия и Иран, ще пропуснат събитието.

Конференцията ще се проведе на фона на неясните планове на Белия дом за разгром на ДАЕШ. Представители на Пентагона и Държавния департамент разкриха, че стратегията се променя и сега Белият дом обмисля дали да увеличи оръжейните доставки за подкрепяните от САЩ кюрдски бойци в Сирия, повече бомбардировки и разширяване на операциите на американските спецчасти в региона.

Но източници от администрацията на държавния глава заявиха, че резултатите от прегледа на последната стратегия на САЩ са класифицирани. Други източници отбелязаха пред изданието, че администрацията няма да замени напълно приетата от Барак Обама стратегия срещу ДАЕШ през 2014 г.

Най-спорната част е доставянето на повече оръжия на кюрдските бойци, тъй като Турция категорично се противопоставя. Анкара е включила кюрдските сили в списък с терористични организации.