С 61% се е увеличило производството на опиум в Афганистан в сравнение с  изминалата 2010 година. Това съобщи БиБиСи, позовавайки се на данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците (UNODC).

Миналогодишното производство на опиум беше силно засегнато от болест по маковите насаждения, припомня БиБиСи.

Тази година обаче проблемът е ограничен, като същевременно се наблюдава сериозно увеличение в цените на опиума. Това е и е причина за рязкото нарастване в производството му.

Афганистан произвежда 90% от опиума в света. Размирната страна е източник на около 5 800 тона годишно от основната съставка на хероина.

Търговията с опиум е сочена и за основен източник на средства за талибаните в Афганистан. 80% от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар. Именно в тези райони влиянието на талибаните е най-силно.

Помощта на бунтовниците за фермерите се изразява по най-различен начин - от снабдяване със семена, до плащане в кеш още преди да е готова продукцията, до сигуряване на защита на семействата им.

Увеличението в производството на опиум в страната се случва въпреки факта, че афганистанските власти и НАТО намалиха 65% площите, в които се отглежда растението, припомня БиБиСи.