Президентът на Афганистан обяви, че е наредил да се освободят трима екстремисти от талибаните в опит да се убеди групировката да пусне двама заложници от САЩ и Австралия, пише "Гардиън".

Тимъти Уийкис, учител по английски език от град Уага Уага, Австралия, и Кевин Кинг от Пенсилвания бяха отвлечени преди три години пред Американския университет в Кабул от екстремисти във военни униформи.

Нередности бавят резултатите от изборите в Афганистан

Нередности бавят резултатите от изборите в Афганистан

300 000 подозрителни гласа трябва да бъдат преброени отново

Държавният глава на Афганистан Ашраф Гани заяви в телевизионно обръщение в понеделник, че тримата затворници от свързаната с талибаните групировка "Хакани" ще бъдат освободени при условие, че бъдат пуснати двамата преподаватели.

"Решихме да освободим тези трима талибански затворници, които бяха арестувани извън Афганистан", съобщи Гани и добави, че това означава, че ще помогне за директни мирни преговори.

Ако размяната на пленници се осъществи, това ще е първият знак за дипломатически напредък между талибаните, подкрепяното от САЩ правителство в Афганистан и администрацията на Доналд Тръмп, откакто президентът на САЩ внезапно прекрати мирните преговори през септември.

Противопехотна мина уби девет деца на път за училище в Афганистан

Противопехотна мина уби девет деца на път за училище в Афганистан

Най-кървавата година за последните десет, 8 000 цивилни жертви за първите 9 месеца

50-годишният Уийкис и 63-годишният Кинг бяха извадени от автомобил и отвлечени през август 2016 г. Дни по-късно американските специални части се опитаха да ги освободят, влизайки в скривалище на екстремистите в планините в Източен Афганистан, но мъжете са били преместени няколко часа по-рано.

Двамата се появиха на видео, разпространено през януари 2017 г., на което молят родителите си да поискат от правителството на САЩ да преговаря за освобождаването им. Те се появиха на второ видео по-късно същата година, като юни 2017 г. беше посочен като краен срок за освобождаването им. Талибаните пуснаха съобщение през октомври същата година, че Кинг има опасно заболяване на сърцето и бъбреците.

Командир на талибаните в Източен Афганистан коментира преди пред "Гардиън", че възприемат учителите в Американския университет като опасни, тъй като "променят мисленото на обществото".

Подкрепяни от ЦРУ афганистански "отряди на смъртта" извършвали военни престъпления

Подкрепяни от ЦРУ афганистански "отряди на смъртта" извършвали военни престъпления

Извършвали безцеремонни екзекуции и други тежки злоупотреби

Гани заяви, че е взел "много трудно, но необходимо" решение за освобождаването на талибаните, включително и Анас Хакани - брат на лидера на "Хакани" и един от лидерите - Хафез Рашид. Третият затворник е Хаджи Мали Хан, който също е висш командир от мрежата "Хакани".