Резултатите от президентските избори в Афганистан може да бъдат допълнително забавени, заявиха двама официални лица. 

Основният конкурент на действащия държавен глава Ашраф Гани заяви в неделя, че няма да се съгласи стотици хиляди подозрителни за него гласове да бъдат броени отново. 

Независимата избирателна комисия в Афганистан заяви в събота, че ще преброи бюлетини от повече от 8000 избирателни секции - почти една трета от общия брой, поради несъответствия в тяхната система.

Но Абдула Абдула, който понастоящем споделя властта с Гани в правителството на единството, заяви, че Гани се стреми да включи около 300 000 допълнителни гласа, които не са дошли чрез биометрични устройства.

Абдула Абдула се обяви за победител на президентските избори в Афганистан

Абдула Абдула се обяви за победител на президентските избори в Афганистан

Ние имаме най-много гласове на тези избори

"Процесът на преизчисляване трябва да спре и ако избирателната комисия продължи с процеса на преброяване без нашите наблюдатели, ние ще действаме", каза Абдула пред веселото множество от привърженици в Кабул, обвинявайки лагера на Гани в измама, което Гани отрича.

Ръководителят на изпълнителната власт на Афганистан Абдула Абдула обяви победа след проведения първи тур на президентските избори още преди края на преброяването. 

Припомняме, че само една четвърт от избирателите, които имат право на глас, подадоха гласа си в президентските избори в Афганистан на 28 септември след заплахите за насилие от страна на талибаните.

В насилието, свързано с изборите в Афганистан, загинаха 85 цивилни и повече от 370 бяха ранени, се изтъква в доклад на ООН. 

Повече от една трета от цивилните жертви са деца, се посочва в доклада. 28 души са били убити и почти 250 ранени в деня на изборите, като останалите жертви са причинени от насилие преди или след изборите.

Най-малко 35 убити и 13 ранени в Афганистан

Най-малко 35 убити и 13 ранени в Афганистан

Афганистанските сили са нападнали къща, използвана от талибани

Тринадесет членове на избирателна комисия бяха отвлечени от талибаните на 29 септември, докато 11 други бяха ранени в изборния ден.