Афганистански ударни сили, подкрепяни от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) са извършили злоупотреби, "равняващи се на военни престъпления". Това показва нов доклад на международната правозащитна организация Human Rights Watch, цитиран от Би Би Си.

Правозащитниците твърдят, че войниците са "извършили безцеремонни екзекуции и други тежки злоупотреби, без да понесат отговорност".

Те включват несанкционирани от съд убийства, принудителни изчезвания и атаки срещу лечебни заведения.

NBC: Пентагонът се изтегля напълно от Афганистан

NBC: Пентагонът се изтегля напълно от Афганистан

Нови цели на Белия дом

Както ООН, така и "Ню Йорк таймс" по-рано съобщиха за твърденията за злоупотреби от страна на афганистански спецподразделения.

Този най-нов доклад се появява, след като мирните преговори между САЩ и талибаните се разпаднаха през септември.

Докладът на Human Rights Watch се основава на интервюта с десетки местни жители и очевидци на нападения в Афганистан, както и местни правозащитни групи. Пълното заглавие на доклада е: "Те застреляха много такива: Насилствени нощни набези от подкрепяни от ЦРУ афганистански ударни сили".

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Атаката е била насочена към укритие на ИДИЛ

Видян от Би Би Си преди публикуването му по-късно днес, докладът документира 14 отделни случая между края на 2017 г. и средата на 2019 г., в които подкрепяни от ЦРУ афганистански ударни сили са извършили насилия.

Силите са провели нощни набези, в които измъквали хора от домовете им без предварително предупреждение. Сред обвиненията са твърдения, че са удряли медицински персонал, който е лекувал бойци в оспорвани или контролирани от талибаните райони, както и безскрупулно екзекутиране или "насилствено изчезване" на арестувани хора.

Нещо повече, войниците "изглежда незаконно са удряли цивилни заради сбъркана идентичност, слабо разузнаване или политически съперничества в местността". Цивилните жертви от тези нападения са се увеличили драстично през последните две години.

"Те са илюстративни за по-голяма тенденция на сериозни нарушения на военните закони - някои от които стигащи до военни престъпления - която се разпростира до всички провинции в Афганистан, където тези паравоенни сили действат безнаказано", добавят от международната правозащитна организация.

Според доклада ЦРУ са провеждали антитерористични операции, отделни от американските военни от 2001 г. То продължава да набира, въоръжава, обучава и разполага паравоенни групи за справяне с екстремистите в цялата страна, което един дипломат в доклада нарича "отряди на смъртта".

От 2017 г. САЩ разрешават на тези групи да извършват въздушни удари дори без присъствието на американски сили, което според Human Rights Watch е довело до повече удари по жилищни сгради.

Правозащитниците призовават афганистанското правителство незабавно да разпусне всички проправителствени въоръжени групи и ударни сили, да проучи внимателно твърденията, да прекрати нападенията срещу медицински заведения и да предостави обезщетение на цивилни жертви.