Министерството на отбраната на САЩ отскоро разработва план за пълното изтегляне на войските от Афганистан в случай на решение на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи в понеделник телевизионната компания NBC, позовавайки се на източници в Пентагона.

Според един от тях министерството на отбраната разработва план за бързо изтегляне на войски от Афганистан, в случай че в следващите седмици бъде взето подходящо решение. Според телевизионната компания министерството на отбраната се готви за факта, че заповедта за изтегляне на американските войски може да бъде последвана толкова неочаквано, колкото в ситуацията със Сирия.

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Нова визия за кюрдите и Сирия

В същото време източници на NBC подчертават, че в момента разработването на процедура за справяне с изтеглянето на американските въоръжени сили е по-вероятно да има превантивен характер и е пример за "разумно планиране", тъй като не се говори за подготовка на такава заповед. Един източник обаче отбеляза, че действията на Тръмп по отношение на Сирия могат да се считат за "репетиция" за това, което той подготвя в Афганистан.

По-рано в понеделник New York Times съобщи, че САЩ са започнали постепенно да намаляват военното си присъствие в Афганистан и вече са изтеглили 2000 войници оттам. Според нея командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Остин Скот Милър потвърди, че броят на американските войски в тази страна е спаднал до около 12 хиляди души.

Както отбелязва New York Times, това се е случило въпреки факта, че Вашингтон все още не е постигнал споразумение с представители на радикалното движение на талибаните (забранено в Руската федерация), което предвижда изтеглянето на американските войски от Афганистан. Освен това, както изданието беше информирано от афганистански и американски източници, общият брой на американските войски в тази страна скоро може да бъде намален до 8,6 хиляди души.

В неделя американският министър на отбраната Марк Еспър по време на среща с президента на Афганистан Ашраф Гани обсъди борбата срещу тероризма и двустранните отношения. Според ръководителя на Пентагона САЩ ще намалят контингента си в Афганистан, без да навредят на борбата срещу терористичните групировки, действащи в тази страна.