Афганистански представители на властта са провели тайни разговори с ключов член на талибанското движение в пакистански затвор, съобщиха официални лица, цитирани от „Франс прес".

Представителите са посетили Мулах Абдул Гани Барадар, влиятелен ръководител на талибаните, който е описван като втория ръководител в йерархията на движението и са водели разговори за мир с него, поясни официален представител от афганистанската власт.

Този ход може да се приеме като нов сигнал за стартиране на мирни преговори, коментира агенцията.

Барадар, който бе арестуван през 2010 година в Пакистан за саботиране на мирните инициативи, е най-влиятелният задържан талибан и също е известно, че е довереник на лидера Мулах Мохамед Омар.

Официални лица от афганистанското правителство и членове от афганистанското посолство в Пакистан проведоха тайни разговори с него ( Барадар) в затвор преди два месеца в Пакистан", каза Мохамад Исмаил Касимиар, член на афганистанския Върховен мирен съвет.

Те разговаряха с него относно мирните преговори", допълни той.

Афганистанското правителство е поискало пакистанските власти да го освободят, защото той проявява интерес за мирни преговори с правителството на Афганистан", подчерта Касимиар.

Днес пакистански официален източник от правоохранителните органи потвърди информацията, че афганистанска делегация се е срещала с Барадар преди два месеца.

Все още няма планове за неговото освобождаване. Остава да се види колко важен е Барадар и каква роля може да играе" в мирните разговори", изтъкна източникът.

Той допълни, че Барадар е в затвора повече от две години и това е дълъг период, при който могат да се сменят действащите лица.