Бюджетната авиокомпания AirAsia се извини на пътниците, които се опасяваха за живота си, когато полетът им от Пърт до Бали изведнъж се понижи с 6000 метра, съобщава ДПА.

"Безопасността на нашите гости е нашият най-важен приоритет", се казва в изявление на авиокомпанията. "AirAsia Indonesia се извинява за причиненото неудобство", допълват те.

Пътниците критикуват поведението на екипажа по време на инцидент в неделя, като твърдят, че стюардесите започнали да плачат и да крещят, предизвиквайки паника сред пътниците.

Само 25 минути след излитане, полет QZ535 на AirAsia, със 145 души на борда, е принуден да се върне обратно, след като в кабината внезапно е загубено налягане, принуждавайки самолета рязко да намали височината си.

Когато самолетът се приземява безопасно в Пърт, пътниците съобщават, че стюардесите, които викали истерично им наредили да се подготвят за катастрофа, да сложат кислородните маски, а много в паниката си предполагали, че ще умрат.

Австралийските пътници не знаели какво се случва, защото повечето от съобщенията не били на английски.

AirAsia Индонезия разследва причината за инцидента, който се случва едва седмица след като самолет на AirAsia прави аварийно кацане в Пърт след неизправност на двигателя.

Пътници пострадаха при силна турбуленция в самолет на AirAsia X

Пътници пострадаха при силна турбуленция в самолет на AirAsia X

По време на полет от Тайпе за Куала Лумпур

Припомняме, че в началото на май, петима пътници бяха ранени, след като полет на малайзийската AirAsia X бе разтърсен от силна турбуленция. Полет D7 377 от Тайпе за Куала Лумпур претърпял турбуленцията по средата на полет. На борда на самолета били 291 пътници и 11-членен екипаж.

Припомняме, че Airbus А320-200 на авиокомпанията AirAsia (Flight QZ8501) изчезна от радарите на 28 декември 2014 година, в 6:24 ч. сутринта местно време. Това стана 42 минути след като той излита от град Сурабая. На борда на самолета, който изпълнявал полет до Сингапур, имаше 162-ма души.

Откритите отломки са на изчезналия AirAsia

Откритите отломки са на изчезналия AirAsia

Засега са открити само три тела, а не 40