Ако Иран нападне Израел, Москва ще застане на страната на еврейската държава. Това заяви заместник-посланикът на Русия в Израел Леонид Фролов, цитиран от "Таймс оф Израел".

Коментарът на Фролов идва няколко дни след възникналото напрежение между Иран и Израел. Израелските ВВС свалиха ирански дрон, навлязъл във въздушното пространство от Сирия. Дамаск от своя страна пък свали израелски изтребител Ф-16.

Сирия свали израелски Ф-16

Сирия свали израелски Ф-16

Израел затвори част от въздушното си пространство след свалянето на ирански дрон

"В случай на агресия срещу Израел - не само САЩ ще застанат на страната на Израел, Русия също ще бъде на израелска страна", подчерта той в интервю за "Ройтерс" в посолството в Тел Авив.

"Много от гражданите ни живеят в Израел и Израел като цяло е приятелска нация, следователно ние няма да позволим агресия срещу Израел", обеща дипломатът.

Но Фролов изрази съмнение относно твърдението на Израел, че Иран стои зад изпратения дрон. Той предложи израелските разузнавателни агенции да установят контакт със сирийските си колеги.

Определено подкрепяме правото на самозащита на Израел, действията на израелските пилоти бяха напълно правилни, каза още той.

Но според него Сирия е суверенна държава и сирийският народ също има право на самозащита.

Руският политик прогнозира, че израелците няма да бъдат радостни от американския план за мир.