Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обвини Саудитска Арабия в оказване на подкрепа за екстремисти и „насърчаване на религиозна омраза", цитиран от Ройтерс.

В статия за „Ню Йорк таймс” той призова Рияд да се обвърже с насърчаване на регионална стабилност.

Според него монархията е насочила усилията си към спиране прилагането на ядреното споразумение между Иран и световните сили, както и блокира опити за диалог в Близкия изток.

„Някои в Рияд не само продължават да пречят на нормализацията, но и са решени да въвлекат целия регион в конфронтация”, пише Зариф, отбелязвайки, че управляваното от сунити кралство е „подтиквано от страха, че скалъпената иранофобия рухва”.

Саудитска Арабия изглежда се страхува, че премахването на димната завеса по ядрения въпрос ще разкрие реалната глобална заплаха: активна подкрепа за насилствен екстремизъм от страна на Рияд, добави той.

Монархията и още няколко арабски държави прекъснаха дипломатически отношения с Иран заради спор около екзекуция на шиитски духовник. Екзекуцията доведе до протести и нападение срещу дипломатически мисии на Саудитска Арабия в Техеран.

Зариф подчерта, че екзекутирането на Нимр ал Нимр показва „варварството” на Саудитска Арабия. По думите му Рияд насърчава екстремистки възгледи като на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”).

Саудитското ръководство трябва да направи своя избор: те могат да продължат да подкрепят екстремисти и да насърчават религиозна омраза или могат да изберат да играят конструктивна роля в насърчаването на регионална стабилност, добави външният министър на Иран.

В същото време „Ал Кайда” предупреди Саудитска Арабия, че ще плати висока цена за екзекутирането на десетки терористи от групировката.

На 2-ри януари Саудитска Арабия екзекутира 47 души, включително шиитския духовник.

В съобщение клоновете на „Ал Кайда” в Йемен и Северна Африка отбелязват, че Рияд е извършил екзекуциите, въпреки че е бил предупреждаван да не го прави.

Но те предложиха кръвопролитието на добрия муджахидини като жертвоприношение за празника на кръстоносците, Нова година, отбелязват двете групи в съобщение.