Alaska Airlines (ALK.N) завърши инспекциите на първата група от своите самолети Boeing 737 MAX 9 и разреши на превозвача да върне MAX 9 в експлоатация.

Превозвачът поднови някои полети на MAX 9 в петък следобед, започвайки с полет 1146 от Сиатъл до Сан Диего, предаде "Ройтерс".

Аляска съобщи, че е започнала инспекции на първите си MAX 9s в сряда вечерта, след като Федералната авиационна администрация одобри критерии за проверка.

"Очакваме инспекциите на нашия 737-9 MAX да приключат до края на следващата седмица, което ни позволява да изпълняваме пълния си график на полетите", посочва авиокомпанията. Инспекциите отнемат около 12 часа на самолет.

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята за нови проверки

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята за нови проверки

Това решение са взели от FAA в петък

Президентът на Boeing Commercial Airlines Стан Дийл публикува писмо до служителите, в което посочва, че екипът е "работил усърдно", за да създаде критерии за проверка, които биха позволили самолетите да бъдат върнати в експлоатация.

"Нашият дългосрочен фокус е върху подобряването на нашето качество, така че да можем да си върнем доверието на нашите клиенти, нашия регулатор и летящата общественост", каза той.

Припомняме, Alaska Airlines отмени стотици полети след инцидента, при който страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет.

Инцидентът със самолета на Alaska Airlines вече оказва влияние на поръчките на Boeing

Инцидентът със самолета на Alaska Airlines вече оказва влияние на поръчките на Boeing

Първата държава отложила доставките на B737 MAX 9 е Китай