Премиерът на Албания Еди Рама отрече, че присъединяването на страната към ЕС може да отприщи ислямски радикализъм в балканската страна, което пък може да заплаши регионалната стабилност, информира "Ройтерс".

Рама е в Берлин, където лобира за стартиране на предприсъединителните преговори с ЕС, след като миналата седмица Европейската комисия препоръча съюзът да започне официални преговори с Тирана.

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония
Обновена

ЕК препоръча старт на преговорите за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

Той разкритикува европейски политици, които подклаждат антимюсюлмански настроения, наричайки ги "инвеститори в радикализация".

Преди среща с германския канцлер Ангела Меркел, Рама предупреди, че Русия също се стреми към радикализиране на мюсюлманите в Албания. Той призова ЕС да не "оставя пространство, което може да бъде запълнено от други държави".

"Статистически Албания е мюсюлманска държава, но бих искал да кажа, че основната религия в Албания е Европа", каза той пред "Ройтерс".

"Така че всички тези сили, те практически са основният инвеститор на радикализация от страна на Европа. Гнус ме е от тях", подчерта Рама.