Парламентът на Албания прие ключова съдебна реформа за борба с корупцията и организираната престъпност – голяма крачка в напредъка на балканската страна към членство в ЕС, съобщава „Франс прес”.

Член на НАТО от 2009 година и кандидат за член на ЕС от 2014 година, Албания е помолена от Брюксел да реформира правосъдната система, за да се присъедини към съюза.

Всички 140 депутати гласуваха за приемане на реформата, която беше блокирана в продължение на месеци, тъй като опозицията беше против чужденци да бъдат включвани в орган, имащ задача да проверява кандидат-магистратите.

В крайна сметка беше сключено политическо споразумение след силен международен натиск и дори заплахи от германски депутат да се премахне статутът на Албания на кандидат-член на ЕС.

Брюксел приветства законодателната инициатива като „историческо решение”, хвалейки „зрелостта и отговорността” на политическите сили в страната.

Това е също голям принос в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Това са всички ключови приоритети пред Албания по пътя й към членство в ЕС, обяви в съобщение делегацията на съюза в Тирана.

Реформата позволява съдиите и прокурорите да бъдат назначавани според техните качества и опит, а не с политическо влияние чрез орган, включващ международни експерти. Кандидатите след това трябва да бъдат одобрявани от 2/3 парламентарно мнозинство

Органът също ще преценява дали всеки от 800-те служещи в момента съдии и прокурори изпълняват критериите.

Това е победа за албанския народ, обяви американското посолство в страната.

Пред парламента премиерът Еди Рама каза, че „реформата ще павира пътя към истинска революция в съдебната система".

Албания се надява да започне преговори за членство в ЕС до края на годината.