Албанският парламент не успя да избере следващия президент на страната, след като не бяха номинирани кандидати за първия тур на гласуване, съобщава Асошиейтед прес.

Нито управляващата лява социалистическа партия, нито опозицията, нито който и да е независим кандидат можеше да бъдат номинирани. Правната комисия на парламента заяви, че гласуването все пак се счита формално за извършено.

Следващият тур трябва да се проведе в следващите седем дни.

Кандидатите се предлагат от група от най-малко 20 депутати в 140-местния парламент. Парламентът може да проведе пет тура, за да избере президента. В първите три тура победителят трябва да си осигури най-малко три пети от гласовете или 84 депутати, каквито управляващите социалисти нямат. В последните два тура е необходимо само мнозинството от гласовете или 71 депутати.

Еди Рама, премиерът и лидер на управляващите социалисти, каза, че ще изчакат търпеливо четвъртия тур, за да изберат следващия президент. Социалистите имат 74 гласа.

Петгодишното председателство има до голяма степен церемониална роля, която обикновено се разбира като аполитична. Той носи известна власт над съдебната система и въоръжените сили и е ограничен до два мандата.

Еди Рама: Албания запазва желание за членство в ЕС

Еди Рама: Албания запазва желание за членство в ЕС

Албания вижда национализъм в ЕС