Албанският премиер изрази в понеделник решимост да отстрани президента от поста, твърдейки, че е срам за страната, съобщава АП.

Премиерът Еди Рама заяви, че президентът Илир Мета трябва да бъде освободен. Социалистическата партия на Рама обвини Мета, че е нарушил конституцията, като е взел политическа страна на избори миналия месец.

Миналата седмица депутатите сформираха разследващ комитет, който да реши дали да импийчне Мета. 49 депутати социалисти твърдят, че Мета не е изпълнил конституционното си задължение да гарантира национално единство, като застава на страната на опозицията преди изборите на 25 април.

Социалистите спечелиха 74 от 140 места в парламента по време на този вот, което им позволи да сформират кабинет сами. И все пак за импийчмънт на Мета се изисква мнозинство от две трети в парламента, което социалистите нямат и одобрение от конституционния съд на Албания.

Мета заяви, че няма да признае валидността на парламентарната комисия.

По време на предизборната кампания Мета обвини Рама, че управлява "клептократски режим" и концентрира всички законодателни, административни и съдебни правомощия в свои ръце.

Президентството на Албания е до голяма степен церемониално, но носи известна власт над съдебната система и въоръжените сили. Ролята също се разбира като аполитична, но Мета редовно се сблъсква с правителството на Рама. Президентският му мандат трябва да приключи през юли 2022 г.

Албанският премиер обяви победа на изборите, очаква рекорден трети мандат

Албанският премиер обяви победа на изборите, очаква рекорден трети мандат

При над 95% обработени изборни книжа социалистите печелят убедително