Албанци не са нахлували в село в Сърбия, но е имало стрелба в района на село Растелица в централна Сърбия, близо до административната линия с Косово, съобщава Б92, цитирайки "Бета".

Стрелбата се е случила близо до контейнеровози, коментира един работник, 47-годишният Миломир Стеванович. Той работи за компания, която е изпълнител на държавно предприятие "Сърбиясум" и е бил сам до контейнери на около два километра от административната линия с Косово, докато другите работници са били до близкия град Куршумлия за провизии.

Стеванович обяснява, че от близкия хълм, на около 400 метра от контейнер, се чуват няколко изстрела от автоматични оръжия. "Стрелбата продължи около пет минути, избягах в гората от другата страна, за да имам обхват на мобилния си телефон. Успях на няколко километра от контейнера и извиках полицията и колегите си", допълва той.

В същото време до село Растелица, са разбити пет домакинства с откраднати ценности. Местен жител, 63-годишният Миломир Еракович коментира, че селяните живеят в страх, "и няма живот за тях в тази област."

Собствениците на всичките пет къщи остават в града през зимата и живеят в селото през останалата част от годината, където обработват земята.

Сръбското министерство на вътрешните работи публикува изявление късно в сряда, след като медиите съобщават, че въоръжените албанци са щурмували села в района на Куршумлия.

Както е посочено, полицейското управление в Куршумлия е получило съобщение от работници в района на с. Растелица, че са чули стрелба "от посоката на автономна област (АП) на Косово и Метохия".

Полицията не е получила никакви данни за въоръжени групи, които влизат в централна Сърбия от района на Косово и Метохия, но по време на редовните патрули в района на село Растелица вчера, полицията е видяла, че няколко къщи са ограбени, се казва в съобщение до пресата.

"Като се има предвид, че това са къщи, в които никой не живее, полицията веднага информира собствениците, след което установи, че са откраднати ловна пушка, резачка и други инструменти."

Полицията е информирала прокуратурата за инцидента и е започнато разследване.

Въоръжени албанци нахлуха в село в централна Сърбия

Въоръжени албанци нахлуха в село в централна Сърбия

Село Растелица е близо до административната линия с Косово