Албатроси полицаи може скоро да полетят в небето над субантарктични острови, за да сканират за кораби за незаконен улов в Тихия океан, съобщават "Гардиън" и АФП.

Нова Зеландия и Франция съвместно изпитват технология за следене. През ноември 2018 г. на 169 албатроси са поставени радарни детектори и са пуснати в южната част на Индийския океан.

При отделен експеримент Нова Зеландия постави 20 радарни детектора на албатроси през януари 2019 г., което позволява следене на движението им между субантарктичните острови на Нова Зеландия и западното крайбрежие на Южна Америка.

Правителството иска да следи птиците, за да може по-добре да разбере тяхното разпространение и откриване на начини за опазване на околната среда. Но също така има и друг мотив: радарните детектори ще позволят локализиране на рибарски лодки в отделени региони и незаконен улов.

Изчислено е, че незаконният улов по света е в размер на 17,6 милиарда британски лири на година.

Новозеландските птици са част от по-големи усилия на световно ниво за борба с търговията на незаконен улов.

Тази седмица е установено с помощта на 169-те албатроса с радарни детектори, че 1/3 от корабите във водите около Южния полюс под Индийския океан най-вероятно се занимават с незаконен улов.

За превръщането на албатросите в летящи шпиони екип от международни учени е разработил леко устройство с GPS антена за установяване на местоположението, друга антена за засичане на радара на кораба и още една за изпращане на данните до централата. Те са захранвани със соларен панел.

Албатрос може да засече кораб на 30 километра разстояние. Според експерти те са като безпилотни самолети, но интелигентни.