Хората, които разпространяват дезинформация относно ваксините срещу Covid-19, са престъпници и са причинили загубата милиони животи, коментира главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, съобщава СиЕнБиСи.

Говорейки с базирания във Вашингтон мозъчен тръст Atlantic Council, Бурла каза, че има много малка група хора, които целенасочено разпространяват дезинформация, подвеждайки онези, които вече се колебаят да се ваксинират.

"Тези хора са престъпници", каза той на главния изпълнителен директор на Атлантическия съвет Фредерик Кемп. "Те не са просто лоши хора, а престъпници, буквално причиняващи смъртта на милиони."

Коментарите на Бурла идват, тъй като милиони отговарящи на условията възрастни в САЩ все още не са ваксинирани, въпреки че ваксините са достъпни за повечето американци през по-голямата част от тази година. Експерти по обществено здравеопазване казват, че дезинформацията играе голяма роля.

САЩ дават краен срок за ваксинация на средния и голям бизнес до 4 януари

САЩ дават краен срок за ваксинация на средния и голям бизнес до 4 януари

Неваксинираните служители - с ежеседмичен отрицателен тест и с маски

Според проучване, публикувано в понеделник от Kaiser Family Foundation, повече от три четвърти от възрастните в САЩ или вярват, или не са сигурни в поне едно от осемте неверни твърдения за Covid или ваксините, като неваксинирани възрастни и републиканци са сред тези, които са най-вероятни да поддържат погрешни схващания.

Сред лъжите са, че Covid ваксините съдържат микрочипове, причиняват безплодие и променят нечие ДНК, според проучването.

Бурла коментира, че животът на много хора може да се върне към нормалното, след като много от неваксинираните се ваксинират.

"Единственото нещо, което стои между новия начин на живот и сегашния начин на живот, е, честно казано, колебанието към ваксинациите", каза той.

Проучване: Неваксинираните 20 пъти по-вероятно да умрат от COVID-19

Проучване: Неваксинираните 20 пъти по-вероятно да умрат от COVID-19

Неваксинираните е 13 пъти по-вероятно да се заразят