Албин Курти, лидер на партията "Движение за Самоопределение", бе избран за премиер на Косово. Това стана ясно след гласуване в парламента тази вечер. Той ще заема поста за втори път, предаде prishtinainsight.com.

Курти получи 67 гласа "за", 30 гласа "против" и нито един "въздържал се". В речта си пред депутатите, той очерта своите приоритети - пандемията на COVID-19, борбата с бедността и съдебната система. Сред тях е и диалогът със Сърбия.

Припомняме, че партията победи на изборите през февруари и Курти бе фаворитът за премиер. Вотът се проведе на фона на икономическа криза и блокирани преговори със Сърбия. Активността бе висока въпреки лошото време и пандемичните ограничения. 

Новият кабинет ще се изправи пред предизвикателството да изправи икономиката на бедната страна на крака и да намали безработицата след борбата с пандемията, както и да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.

В края на декември, Конституционният съд касира вота, който изпрати на власт премиера Авдула Хоти. Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден, тъй като единият от депутатите, който дава мнозинство на правителство на Хоти, е бил осъден по-рано за измама.

От обявяването на независимост през 2008 г. в Косово няма нито едно правителство, което да е завършило мандата си.