Албин Курти, лидер на косовската партия "Движение за Самоопределение", се обяви за победител на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде "Дойче веле". В обръщение към своите привърженици заяви, че вотът не е подобен на никой друг от войната срещу Сърбия през 1999 г. "Това беше референдум за справедливост и труд и против залавяне и корупция на държавата," каза Курти. Той каза още, че спрените преговори за нормализация с Белград ще бъдат "петият или шестият приоритет" на неговото правителство.

Партията против статуквото събра около 48% от гласовете при преброени около 90% от бюлетините, според Централната избирателна комисия. Дългогодишната управляваща Демократическа партия на Косово (ДПК) се очаква да получи около 17% от гласовете, а консервативната Демократична лига на Косово 13%.

В момента ДПК се ръководи от бившия външен министър Енвер Ходжай, след като двамата висши служители, бившият президент Хашим Тачи и неговият близък помощник Кадри Весели трябваше да бъдат изправени пред обвинения във военни престъпления в Хага. Коментирайки резултата, Ходжай заяви, че неговата партия няма да бъде част от ново правителство, ръководено от победителя във вота.

Припомняме, че се очакваше партията "Движение за Самоопределение" да спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово. Това показаха exit poll резултати, като социологическите проучвания преди това сочеха същото.

Според прогнозите "Движение за Самоопределение" печели 42% от гласовете. Дългогодишната управляваща Демократическа партия на Косово се очакваше да получи 16,5% от гласовете, а консервативната Демократична лига на Косово - да остане трета с 15 процента от гласовете.

Около 1,8 милиона души имаха право да гласуват на изборите. Допълнителни 100 000 косовци от диаспората имаха право да гласуват по пощата. Активността е висока въпреки лошото време и пандемичните ограничения. Косоварите трябваше да изберат 120 депутати между над 1000 кандидати от 28 политически групи. Сръбското малцинство в Косово има 10 места. Още 10 други са разпределени за други малцинства.

Вотът се провежда и на фона на икономическа криза и блокирани преговори със Сърбия. Новият кабинет ще се изправи пред предизвикателството да изправи икономиката на бедната страна на крака и да намали безработицата след борбата с пандемията, както и да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.

Албин Курти от лявата партия "Движение за самоопределение" призова хората да упражнят правото си на глас. "Предстоят много предизвикателства. Но се надяваме, че ще имаме голяма избирателна активност и голям резултат за демокрацията ", каза Курти пред Асошиейтед прес. Изпълняващият длъжността министър-председател Авдула Хоти от дясноцентристката Демократична лига на Косово, очаква демокрация, в която гражданите си казват думата.

Курти и Хоти са двамата основни претенденти за поста министър-председател, като предизборните социологически проучвания сочат като фаворит Курти.

В края на декември, Конституционният съд касира вота, който изпрати на власт премиера Авдула Хоти. Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден, тъй като единият от депутатите, който дава мнозинство на правителство на Хоти, е бил осъден по-рано за измама.

От обявяването на независимост през 2008 г. в Косово няма нито едно правителство, което да е завършило мандата си.