Повече от 3 милиона души са починали през 2016 г. вследствие злоупотреба с алкохол, което означава, че един на всеки 20 смъртния случая по света е свързан с консумация на алкохолни напитки, съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Ройтерс".

Повече от ¾ от тези случаи са при мъжете, отбелязва здравната агенция на ООН. Въпреки че има доказателства, че консумацията на алкохол води до здравословен риск, консумацията на алкохол в световен мащаб се прогнозира да се увеличи през следващите 10 г.

"Настъпи времето да предприемем действия за предотвратяване на тази сериозна заплаха за развитието на здравословни общества", отбелязва генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус в доклад.

"Твърде много хора, техните семейства и общности страдат от последствията от вредното консумиране на алкохол", допълва шефът на СЗО.

В доклад за консумацията на алкохол и влиянието върху здравето СЗО алармира, че в световен мащаб 237 милиона мъже и 46 милиона жени имат проблеми с алкохола. Най-висок е процентът в Европа и Северна, Централна и Южна Америка. Злоупотребата с алкохол е по-често срещана в по-богатите държави.

От всички смъртни случаи вследствие употребата на алкохол 28% са в резултат на наранявания при катастрофи, самонаранявания и междуличностно насилие, 21% заради проблеми с храносмилателната система и 19% заради сърдечно-съдови заболявания.

2,3 милиарда души по света пият алкохол, като средната дневна консумация е 33 грама чист алкохол. Това е равнозначно на две чаши вино от 150 милилитра, 750-милилитрова бира или 40 милилитра спиртни напитки.

В Европа е най-голяма консумацията на алкохол в целия свят, въпреки че от 2010 г. е отчетен спад от 10%. През следващите 10 г. се очаква да се увеличи в Югоизточна Азия, западната част на Тихия океан и Северна, Централна и Южна Америка.

В света 45% от консумацията на алкохол е във формата на спиртни напитки. Бирата е на второ място с 34%, следвана от виното с 12%.