„Тук съм, за да кажа, че ние трябва да отхвърлим такова отчаяние. Тук съм, за да подчертая, че ние не сме толкова разделени, колкото изглеждаме”. Това заяви американският президент Барак Обама в Далас по време на церемония в памет на петимата убити полицаи от чернокож миналата седмица.

Далас и цяла Америка страдат след убийството на петимата полицаи, каза Обама.  

Знам, че Америка се бори сега с това, на което станахме свидетели през последната седмица, изтъкна той, споменавайки стрелбата в Минесота и Батън Руж, протестите и убийството на полицаите в Далас, което според него „не е само акт на побъркано насилие, а и на расова омраза”.

Снимка 244114

Източник: GettyImages

Според американския президент отношенията между расите драстично са се подобрили през живота му,  но предупреди, че „предразсъдъците се запазват” и че нито една институция не е имунизирана, включително полицията.

Нашият живот в Америка зависи от върховенството на закона, поддържането на този закон е „трудно и се изисква всекидневен труд", поясни той и добави, въпреки че полицията е обект на протестите, „тези хора си вършат работата”.

Имайки предвид шефa на полицията и кметa на Далас, Обама каза, че „бял човек и чернокож с различно минало работят не само за възстановяване на реда, а също работят заедно за обединението на града”.

Снимка 244109

Източник: GettyImages

Барак Обама смята, че американците „трябва да отворят сърцата си един към друг", за да се преодолее расовото разделение.

„Дори хората, които не харесват фразата „Black Lives Matter”, трябва да могат да разберат „болката на семейството на Алтон Стърлинг”, добави Обама.

Знаем, че повечето полицаи вършат невероятно трудна и опасна работа справедливо и професионално. Те заслужават нашето уважение, а не презрението ни, смята той.

Тъжим за няколко души днес заради техните смели действия, каза още Обама пред стотици събрали се на церемонията в Morton H. Meyerson Symphony Center.

Болката, която чувстваме няма да премине скоро, но вярата ми казва, че полицаите не загинаха напразно. Нашета тъга може да ни направи по-силна страна, с повече справедливост и мир”, подчерта американският лидер.

Преди Обама бившият държавен глава Джордж У. Буш, който рядко се появява на подобни публични събития от национален характер, откакто напусна Белия дом, заяви, че е радостен от присъствието на Обама и на вицепрезидента Джо Байдън.

Днес нацията скърби, но тези, които обичат Далас и го наричат дом, имат петима загинали в семейството”, изтъкна Буш.

Той определи полицията като приятели и „техният кураж са нашата защита и щит”.

Твърде често съдим други групи с техните лоши примери, докато съдим себе си с нашите най-добри намерения”, заяви Буш.

Припомняме, 25-годишният Майцах Джонсън уби петима полицаи заради зачестилите убийства на чернокожи от силите на реда. Джонсън проведе атаката като протест срещу убийството на Филандо Кастил в Сейнт Пол, Минесота, и Алтон Стърлинг в Батън Руж, Луизиана, миналата седмица, довело до протести в редица американски градове.