Четири американски стелт изтребителя F-22 прелетяха на ниска височина над Южна Корея в опит за ясно показване на сила пред Северна Корея, съобщават АП и БиБиСи.

Модерните бойни самолети, способни да се изплъзват от радарите, бяха забелязани от фотограф на АП преди да кацнат във военновъздушната база „Осан” в южнокорейската столица Сеул. Те бяха ескортирани от американски и южнокорейски бойни самолети.

Снимка 219920

Източник: GettyImages

Пхенян най-вероятно ще разгледа прелитането на самолетите от американската база в Окинава, Япония, до Южна Корея като заплаха.

Южнокорейската медия „Йонхап” отбелязва, че разполагането на четирите самолета на наведнъж е рядко събитие. Военни източници заявиха пред медията, че самолетите ще останат в страната „за известно време”. САЩ имат 28 хиляди военнослужещи в Южна Корея.

F-22 'Raptor' е най-способният изтребител за въздушно превъзходство в света и представлява една от многото налични възможности за защита на тази велика нация, каза заместник-командирът на американското военно командване в Южна Корея.

САЩ поддържат железен ангажимент за защита на Южна Корея, добави той.

Американските военни не казаха за какъв период ще останат самолетите в азиатската държава.

Обикновено САЩ изпраща модерни бойни самолети в Южна Корея при напрежение с КНДР. Миналият месец САЩ изпратиха ядрени бомбардировачи B-52, след като Северна Корея проведе четвърти ядрен тест.