Американски войници, подпомагащи афганистански войници, които се борят срещу терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) в Афганистан, са били принудени да изоставят оборудване и оръжия, когато позициите им попаднали под огън. Това съобщи американски военен представител, цитиран от Ройтерс.

Терористи от групировката разпространиха снимки с ракетни установки, гранати, муниции, карта за самоличност, радио и друго оборудване, което те заявиха, че са иззели.

Военният говорител на САЩ генерал Чарлз Кливланд отрече, че са превзети американски позиции.

Установихме, че картата за самоличност и повечето техника на снимките са изгубени по време на операции в южен Нангархар, изтъкна той, имайки предвид източна провинция в Афганистан.

Войниците по това време са потърсили място, за да се справят с пострадалите, което е рутинна стъпка при всяка операция, добави Кливланд. В един момент мястото е попаднало под „вражески огън” и войниците са били принудени да се преместят на по-безопасно място, добави той и поясни, че част от техниката е оставена.

По разбираеми причини животът на войниците не е бил подложен на риск, поясни генералът.

През юли от американското командване съобщиха, че най-малко петима командоси от спецчастите са ранени при боеве с „Ислямска държава” в същата провинция.