Министерството на външните работи на Русия съобщи, че санкциите на САЩ по случая "Скрипал" нанасят вреда върху авторитета на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), информират руски медии.

Според ведомството нито една страна до момента не е представила доказателства, че Русия е замесена в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри през март тази година.

Русия обяви какви санкции може да наложи на САЩ по случая „Скрипал”

Русия обяви какви санкции може да наложи на САЩ по случая „Скрипал”

Москва може да ограничи доставките на ракетни двигатели РД-180

Последните действия на Вашингтон представляват заплаха за целостта на КЗХО (Конвенцията за забрана на химическите оръжия - б.р.) и нанасят вреда върху авторитета на Организацията за забрана на химическите оръжия, с която Русия тясно си сътрудничи при изпълнението на националната програма по ликвидиране на химическия арсенал, отбелязва ведомството.

Русия заклейми „драконовските” санкции на САЩ за случая „Скрипал”

Русия заклейми „драконовските” санкции на САЩ за случая „Скрипал”

Посолството на Русия в САЩ поиска от Държавния департамент да огласи междуведомствената преписка

Министерството за пореден път повтори, че обвиненията за участие на Москва в отравянето с новичок в Солсбъри са безпочвени.

Ние разглеждаме безпочвените обвинения за участието на Русия в инцидента в Солсбъри като още един опит за очерняне на страната като държава, която се отнася към международните си задължения по безотговорен начин, отбелязва ведомството.

През миналата седмица Вашингтон съобщи, че ще наложи нови санкции на Русия до края на август.

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

Мерките влизат в сила от 22 август

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин все още не е дал инструкции за параметрите на отговора на Москва във връзка с новите санкции на САЩ. Песков добави, че е твърде рано да се обсъжда отговор, тъй като санкциите все още не са влезли в сила. По думите му Русия ще бъде ръководена от реципрочност и постоянство.