Посолството на Русия в САЩ поиска от Държавния департамент да огласи междуведомствената преписка за въведените санкции във връзка със случая "Скрипал".

Това става ясно от позицията на Москва във връзка с решението на Вашингтон да наложи санкции по случая, информира ТАСС.

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

САЩ налагат санкции на Русия за случая "Скрипал"

Мерките влизат в сила от 22 август

В съобщението на дипломатическата мисия се повтаря позицията на Русия за открито и прозрачно разследване на престъплението в Солбсъри и наказание за виновниците.

Допълва се, че посолството е поискало от Държавния департамент да огласи преписката по въпроса, но отговор не е последвал.

Посолството смята, че американските власти не предоставят факти или доказателствата за съпричастността на Русия към случая "Скрипал".

Дипломатическата мисия определи новите санкции като "драконовски".

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Американската страна отказа да отговори на нашите уточняващи въпроси. В същото време беше заявено, че САЩ разполагат с достатъчен обем данни, които позволяват да се обвини Русия за случая, подчертават от мисията.

В началото на март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с химическия агент новичок. Това допълнително обтегна отношенията между Лондон и Москва до най-тежкото им състояние от края на Студената война.