Цените на американския лек суров петрол (WTI) се сринаха под 27 долара за барел на борсата в Ню Йорк за първи път от 2003 година. Търговците на финансовите пазари се тревожат, че спадът може да продължи по-дълго от очакваното, съобщава Ройтерс.

Петролът се обезцени с повече от 25% от началото на 2016 година. Очаква се да продължи свръхпредлагането на пазарите, което ще запази цената ниска.

Вчера на борсата в Ню Йорк един барел американски петрол февруарски доставки се търгуваше за 26,55 долара, спад от 1,91 долара или 6,71% - най-ниското ниво от май 2003 година. Вчера изтекоха февруарските фючърси на петрола.

Един барел сорт „Брент” се обезцени с 91 цента до 27,87 долара.

Нови данни на Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол са се покачили повече от очакваното миналата седмица. За седмица до 15 януари количествата суров петрол са се увеличили с 4,6 милиона барела до 485,2 милиона – близо двойно повече от очакванията на анализаторите за 2,8 милиона барела.

Междувременно Венецуела поиска извънредна среща на ОПЕК, за да се обсъдят стъпки за покачване на цените, но други делегати отхвърлиха идеята.

Според експерти иранците се опитват да си върнат пазарния дял в Европа след вдигането на санкциите, което неминуемо ще доведе до нов рекорден спад на цената на петрола.