Четирима американци, свързани с овластяване на чернокожите и политическа организация, бяха обвинени заедно с трима руснаци в заговор за тайно всяване на раздор в американското общество, разпространение на руска пропаганда и незаконна намеса в изборите в САЩ, според обвинителен акт, разпечатан във вторник, съобщава АП. 

Гражданите на САЩ и двама руснаци бяха добавени към съществуващо дело в Тампа, Флорида, федерален съд, включващо Александър Йонов, описан от прокурорите като основател на базирана в Москва организация, финансирана от руското правителство за провеждане на тайна кампания за влияние в САЩ.

Четиримата американци са част от Африканската народна социалистическа партия и движението Ухуру, което има офиси в Сейнт Петербург, Флорида и Сейнт Луис. Сред обвинените е Омали Йешитела, председател на базираната в САЩ организация - която беше претърсена от ФБР миналото лято, когато Йонов беше първоначално обвинен.

"Твърди се, че руската служба за външно разузнаване е използвала като оръжие нашите права съгласно Първата поправка - свободи, които Русия отказва на собствените си граждани - за да разделя американците и да се намесва в изборите в Съединените щати", каза помощник-главният прокурор Матю Олсън от отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието.

"Департаментът няма да се поколебае да разкрие и преследва онези, които сеят раздори и корумпират изборите в САЩ в услуга на враждебни чуждестранни интереси, независимо дали виновниците са граждани на САЩ или чуждестранни лица в чужбина", каза Олсен в съобщение за новините.

Йешител и трима други граждани на САЩ - Пени Джоан Хес, Джеси Невел и Август К. Ромен младши - са обвинени в заговор за измама на САЩ. Хес, Йешител и Невел също са обвинени в представяне за агенти на чуждо правителство. Йонов и другите двама руснаци, които остават в страната си, са изправени пред обвинение за заговор за измама.

В съдебните записи не са изброени адвокати на нито един от седемте обвиняеми и не е ясно дали те са били арестувани. Изпратен е имейл с искане за коментар до Африканската народна социалистическа партия, която преди това отрече да работи тайно за Русия или че някой от нейните членове е извършил престъпление.

Прокурорите казаха, че Йонов е управлявал образувание, наречено Антиглобализационно движение на Русия, което е било използвано за осъществяване на усилията му за влияние върху САЩ, наблюдавани от руската разузнавателна служба, известна като ФСБ. Те вербуваха базирани в САЩ организации, за да помогнат за повлияване на изборите, да направят така, че да изглежда, че САЩ имат силна подкрепа за руската инвазия в Украйна и подкрепят усилия като петиция на ООН от 2015 г. за осъждане на "геноцида на африканците" в САЩ, според обвинителния акт.

Наред с други неща, обвинителният акт обвинява, че неназован кандидат за местен офис в Сейнт Петербург е получил тайно финансиране и политическа стратегия от групата. Йонов и друг руснак казаха в един момент, че усилията им във Флорида ще се разширят до президентската кампания през 2020 г., която те нарекоха "главната тема на годината".

Групата Ухуру наистина имаше кандидат, който се кандидатира неуспешно за градския съвет на Сейнт Петербург през 2019 г., Ерита Акиле Кайнион. която не е обвинена в обвинителния акт. Тя проведе пресконференция през 2022 г., на която защити Русия, като каза, че "световните колониални сили си сътрудничат срещу Русия" повече от век.

Кметът на Сейнт Петербург Кен Уелч, демократ, нарече обвиненията тревожни. "Важно е да се подчертае, че град Сейнт Петербург не подкрепя, одобрява или толерира никое чуждо правителство, участващо в дейности за подкопаване или влияние върху нашите избори", каза Уелч в изявление.

Йешител, добавя обвинението, е пътувал от Тампа до Москва през 2015 г., за да се срещне с Йонов и други руснаци, за да "комуникират относно бъдещо сътрудничество", според имейл на Йонов. Това, което последва, беше скрито руско финансиране и подкрепа за различни дейности в САЩ до лятото на 2022 г., включително демонстрации в столиците на Калифорния и Джорджия и в неназована компания за социални медии в Сан Франциско.

Голяма част от сътрудничеството включва подкрепа за руската инвазия в Украйна. През март 2022 г. Йешитела проведе пресконференция, на която каза, че "Африканската народна социалистическа партия призовава за единство с Русия в нейната отбранителна война в Украйна срещу световните колониални сили". Той също така призова за независимост на окупираната от Русия област Донецк в Източна Украйна.

Освен това Министерството на правосъдието обяви отделно обвинение във Вашингтон, обвиняващо руската гражданка Наталия Бурлинова в заговор с руското разузнаване за вербуване на американски академици и изследователи за участие в програми, които насърчават руските интереси. Бурлинова скри, че усилията й са финансирани от руското правителство, казаха прокурорите.

Русия поставила близо 200 шпионски антени в посолствата си в Европа, има и в София

Русия поставила близо 200 шпионски антени в посолствата си в Европа, има и в София

Най-много са на посолството в Брюксел - 17