Журналистите в Египет през последните четири години са третирани престъпници, заявиха от правозащитната "Амнести Интернешънъл".

Докато броят на коронавирусните инфекции в Египет продължава да нараства, правителството засилва контрола си върху информацията, вместо да поддържа прозрачността, се казва в доклад, публикуван в неделя в Лондон.

Документирани са 37 случая на задържане на журналисти. Мнозина са били обвинени в "разпространение на фалшиви новини" или в "злоупотреба със социални медии" съгласно широк закон за борба с тероризма от 2015 г., който разшири определението за терор, за да включи всички видове несъгласия.

Властите преди това отрекоха нарушенията на правата и оправдаха арестите по съображения за национална сигурност.

След издигането на Абдел Фатах ел-Сиси на власт през 2013 г., повечето телевизионни програми и вестници в Египет заеха правителствената позиция или в противен случай изчезват.

Много частни египетски информационни бюлетини бяха придобити от компании, свързани с разузнавателната служба на страната.

12 журналисти, работещи за държавни медии, са в затвора за изразяване на различни частни възгледи за социалните медии, се казва в доклада.