За пореден път правозащитната организация "Амнести" отправи остри критики към Турция заради проведената ѝ офанзива в Сирия, съобщиха местни кюрдски агенции.

Този път става въпрос за това, че Анкара е арестувала стотици заради критични коментари за офанзивата.

Несъгласните обвиняват страната във война срещу кюрдите.

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

При офанзивата бяха убити най-малко 72 цивилни

Те ще бъдат съдени по действащото антитерористично законодателство, което е абсурдно, счита организацията.

Също така продължава смазването в страната на опозиционни сили и инакомислещи, което започна преди 3 години след опита за преврат.

Оттогава стотици хиляди бяха задържани и съдени като поддръжници на духовника в изгнание Фетуллах Гюлен.

Преди това, "Амнести" обвини турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници са извършили "военни престъпления", включително безцеремонни екзекуции по време офанзивата си в Североизточна Сирия.

Операцията "Извор на мир" бе предприета на 9 октомври.

Припомняме, че в края на октомври, организацията обяви, че стотици сирийски бежанци в Турция са били принудени да се завърнат в тяхната разкъсвана от война родна страна, някои с белезници, след като са получили заплахи за насилие или са били подмамени да подписват съгласия за "доброволно завръщане".

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди преди започването на военната офанзива на Турция срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които преди това бяха съюзници със САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), че е планирал да пресели 2 млн. души в "зона за сигурност" на територията на Сирия по протежение на границата.

Турция отхвърли обвиненията на "Амнести" за сирийските бежанци

Турция отхвърли обвиненията на "Амнести" за сирийските бежанци

Турция в момента е домакин на близо 4 милиона разселени хора

Докладът на "Амнести" идва малко след спорното решение на американския президент Доналд Тръмп да отмени санкциите, наложени срещу Турция, след като югоизточната ни съседка предприе настъплението си в Сирия.

Ердоган предупреди, че турските сили ще смажат кюрдските милиции, ако те не се изтеглят от "зоната за сигурност" съгласно крехко споразумение за примирие, което беше белязано от продължаващи сблъсъци.

Турция тогава отхвърли тези обвинения.

Страната в момента е домакин на близо 4 милиона разселени хора, включително над 3,6 милиона сирийци. В същото време много страни строят стени на своите граници и се крият зад бодлива тел.

Няма промяна в подхода на Турция - властите провеждат безопасно и доброволно завръщане на сирийците в страната им в сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците и неправителствените организации.

Около 365 000 сирийци са се завърнали доброволно в райони, освободени от тероризма от Турция в Сирия.