Турция отхвърли твърденията на Amnesty International, че сирийски бежанци са насилствено репатрирани, заплашвани и малтретирани, като ги определи като "нереални и измислени", предаде Анадолската агенция.

Това заяви Хами Аксой, говорител на външното министерство.

Аксой припомни, че Турция в момента е домакин на близо 4 милиона разселени хора, включително над 3,6 милиона сирийци. В същото време много страни строят стени на своите граници и се крият зад бодлива тел.

Няма промяна в подхода на Турция - властите провеждат безопасно и доброволно завръщане на сирийците в страната им в сътрудничество с Върховния комисар на ООН за бежанците и неправителствените организации.

Аксой отбеляза, че около 365 000 сирийци са се завърнали доброволно в райони, освободени от тероризма от Турция в Сирия.

Обвиняват Турция, че използва заплахи и лъжи за депортирането на сирийски бежанци

Обвиняват Турция, че използва заплахи и лъжи за депортирането на сирийски бежанци

Обвиненията са в доклад на правозащитниците от "Амнести интернешънъл"

"Считаме, че международната общност носи важна отговорност за улесняване на процеса на безопасно и доброволно завръщане на сирийците", каза Аксой, подчертавайки, че Турция ще продължи да предприема необходимите стъпки за подобряване на условията на живот на сирийците.

Припомняме, че според "Амнести" стотици сирийски бежанци в Турция са били принудени да се завърнат в тяхната разкъсвана от война родна страна, някои с белезници, след като са получили заплахи за насилие или са били подмамени да подписват съгласия за "доброволно завръщане".

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди преди започването на военната офанзива на Турция срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които преди това бяха съюзници със САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), че е планирал да пресели 2 млн. души в "зона за сигурност" на територията на Сирия по протежение на границата.

Докладът на "Амнести" идва малко след спорното решение на американския президент Доналд Тръмп да отмени санкциите, наложени срещу Турция, след като югоизточната ни съседка предприе настъплението си в Сирия.

В неделя Ердоган предупреди, че турските сили ще смажат кюрдските милиции, ако те не се изтеглят от "зоната за сигурност" съгласно крехко споразумение за примирие, което беше белязано от продължаващи сблъсъци.