Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова ООН да проведе разследване на "систематичните" убийства в подетата от президента на Филипините Родриго Дутерте война срещу разпространението на наркотици, информира АФП.

Войната срещу наркотиците на Дутерте е подкрепяна от много филипинци, но среднощните убийства от полицията провокираха негативен международен отзвук.

Бях гей, но се излекувах, разкри президентът на Филипините

Бях гей, но се излекувах, разкри президентът на Филипините

Дутерте се присмя на политически си опонент сенатор Антонио Триланес

Във втория си доклад за операцията от 2016 г. "Амнести" подчертава, че предимно са атакувани бедни хора, чиито имена са включени в списъци, представени от местните власти, които са под голям натиск от полицията постоянно да предават заподозрени.

Организацията пояснява, че най-лошото е това, че тези лица са включени в списъците безсрочно, без възможност за изваждането им, въпреки че спират да вземат наркотици и преминават през лечение.

"Амнести интернешънъл" съобщава, че не е възможно да се установи колко хора са избити по време на кампанията, като обвинява Манила в "умишлено объркване и дезинформиране", което прави роднините на жертвите безпомощни.

Според официалните правителствени данни над 5300 заподозрени са убити от полицията, но неправителствени организации алармират, че реалният им брой е много по-голям.

Филипините връщат боклуци на Канада

Филипините връщат боклуци на Канада

Държавите в региона отказват да бъдат сметище за отпадъците на по-богатите страни

"Ние вярваме, че в нашата оценка на настоящата ситуация най-важното е системният характер на нарушенията", поясняват от "Амнести" и допълват, че медиите са изгубили интерес към отразяването на убийствата, докато правителството се проваля в разследването или организирането на адекватни програми за лечение на наркозависимите.