Управляващите партии в Германия са на път да понесат втора катастрофа на избори, тъй като социологическите проучвания преди местните избори в Хесен показват, че избирателите ще накажат разклатеното коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел, пише "Гардиън".

Зелените спечелиха на изборите в Люксембург, Белгия и Бавария за сметка на левицата

Зелените спечелиха на изборите в Люксембург, Белгия и Бавария за сметка на левицата

Тежко поражение за социалистите

Вотът в неделя може да тласне голямата коалиция в Германия към нова криза. Сондажите разкриват, че Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и социалдемократите ще изгубят подкрепа, което отразява национална тенденция.

И двете партии се опитват да омаловажат значимостта на провинциалния вот, който ще се проведе само две седмици след катастрофалното представяне на консерваторите в Бавария.

"Ариведерчи, Меркел, Шулц и Юнкер", доволен Салвини от развоя в Бавария

"Ариведерчи, Меркел, Шулц и Юнкер", доволен Салвини от развоя в Бавария

В Бавария промяната спечели и ЕС изгуби

Дом на германския финансов център, Франкфурт на Майн, преди Хесен беше ключова провинция на национални избори. През последните 20 г. е управлявана от водени от Християндемократическия съюз коалиции. Но сега проучванията показват, че партията ще получи 26%, което е спад с 12% от 2013 г. Подобен резултат може да сложи край на коалицията между консерваторите и Зелените. Също така изборите могат да свалят местния премиер Фолкер Буфиер, съюзник на Меркел.

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария
Обновена

Съюзниците на Меркел с тежко поражение в Бавария

Зелените и Алтернатива за Германия с пробив в местния парламент

Подобен резултат е малко вероятно да предизвика открит бунт срещу лидерството на Меркел, но може да коства важна подкрепа за канцлера преди конференцията на християндемократите в началото на декември, на която ще бъде гласуван нов лидер. Очаква се Меркел да бъде преизбрана.

Отделно лош резултат за социалдемократите в неделя може да доведе до последици за канцлера. Проучванията показват, че социалдемократите оспорват второто място със Зелените. Те ще получат около 21%. При такъв сценарий социалдемократите губят 9% в сравнение с последните избори. Подобна загуба за социалдемократите би била сериозен удар върху партията. Ръководството на партията може да се огъни под натиска на членове, призоваващи за напускане на коалицията с Меркел.

Ключови избори в Бавария

Ключови избори в Бавария

Християнсоциалният съюз може да изгуби абсолютното си мнозинство

Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" се очаква да получи подкрепата на 13% от избирателите и за първи път да влезе в местния парламент.

Но, както в Бавария, най-големите печеливши на изборите вероятно ще бъдат Зелените, които удвоиха подкрепата си в Хесен и достигнаха най-високото национално ниво от ядрената катастрофа в Япония през 2011 г. Ако предвижданията станат реалност, партията може да изолира християндемократите в Хесен и да сформира лява коалиция и да има втора провинция в Германия с премиер от Зелените.

В германска провинция гласуват на референдум за отмяна на смъртното наказание

В германска провинция гласуват на референдум за отмяна на смъртното наказание

Избирателите в Хесен ще бъдат попитани в неделя