Англия ще остане без вода в рамките на 25 г., предупреждава директорът на Агенцията по околна среда сър Джеймс Беван пред "Гардиън" преди реч на конференция в Лондон.

Страната е изправена пред "много опасна ситуация", подчерта Беван и отбеляза, че търсенето на вода от растящото население надминава намаляващите ресурси в резултат на климатичните промени.

По думите му обаче това може да бъде избегнато с амбициозен план за ограничаване потреблението на вода от хората с 1/3 и течовете от водоснабдителната система с 50%, както и с нови големи резервоари, повече заводи за обезсоляване и пренасочване на вода в страната.

Според него прахосването на вода трябва да се разглежда като социално неприемливо, както и хвърлянето на пластмасови отпадъци във водните басейни.

Беван поясни, че водоснабдителните компании установяват същото нещо, а именно, че най-големият риск са климатичните промени.

До 2040 г. повече от половината лета се очаква да бъдат по-топли от горещата вълна през 2003 г., което ще доведе до още по-голям недостиг на вода и потенциално 50-80% по-малко вода в някои реки през лятото, обясни експертът.

Населението на Великобритания се очаква да нарасне от 67 на 75 милиона души до 2050 г., което ще увеличи и потреблението на вода. Беван обаче каза, че средно човек използва по 140 литра вода, но могат да бъдат намалени до 100 литра през следващите 20 г. при по-ефективно използване на жилищата и градините. В момента 1/3 от водата е изгубвана при течове или прахосване.