Руска опозиционерка обяви гладна стачка в понеделник, твърдейки, че умишлено е била поставена под карантина в болница с Covid-19, за да се спре регистрацията й за общите избори през септември, съобщава "Индипендънт". 

Виолета Грудина, сътрудник на затворения опозиционен лидер Алексей Навални, каза пред "Индипендънт", че наистина е била болна от коронавирус в средата на юни, но е възстановена и е с отрицателен резултат по времето, когато съдът в Мурманск, Северна Русия, е разпоредил хоспитализацията й в началото на юли .

"Това е наказателна медицина", каза тя. "Аз съм напълно здрав, с жизнените показатели на космонавт, но ме държат редом с други, които очевидно са много зле."

Единствената цел на карантинната заповед, каза тя, е да я задържи в болница, докато изтече крайният срок за регистрация - 4 август.

Съд в Русия осъди критичен към Путин шаман на психиатрично лечение

Съд в Русия осъди критичен към Путин шаман на психиатрично лечение

Русия възобновява съветската практика

Лекарите отказват да говорят с нея или да предават ключови документи за регистрацията на избирателните власти. Тя каза, че не е получила "никакво медицинско лечение" и дори не е била тествана. Грудина също твърди, че пакетите, изпратени до нея отвън, са загубени. Някои съдържат храна, други съдържаха документи от нейните адвокати.

"Главният лекар предаде документи за регистрация на местната избирателна комисия", добави тя, "но те бяха негови." Аркадий Амозов, главният лекар в болницата, се кандидатира като независим кандидат, но преди това води кампания на първичните избори като представител на управляващата партия на Владимир Путин "Единна Русия".

Опитът на Грудина да участва в изборите за 9-и район на Мурманск е с трудности от самото начало. След като обяви намерението си да се кандидатира на 9 април, нейните предизборни офиси са ограбени, след това по тях е стреляно от неизвестни въоръжени лица; домът и става жертва на палеж в палеж; нейни помощници са арестувани от полицията.

Сътрудникът на Навални също е обект на имейли с омраза и нападната от прокремълския телевизионен канал NTV, който специално споменава историята й като активист на ЛГБТ.

Коментирайки решението си да се опита да се регистрира за най-контролираните избори в руската постсъветска история, Грудина заяви, че се чувства "задължена" да участва. Тя нямаше намерение да се разграничава от Алексей Навлани - дори след като неговите организации бяха забранени като екстремистки.

"За първи път кандидат е подготвил предизборни документи от болница а Ковид. Нямам представа как ще свършат нещата, но това вече е най-абсурдната кампания в политическата история."

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

Както и още 48 сайта на хора и организации, свързани с него