Руски съд осъди сибирски шаман, критичен към президента Владимир Путин, на принудително лечение в психиатрична болница за нападение над член на Националната гвардия на Русия, съобщи адвокатът му, цитиран от "Ройтерс".

Александър Габишев привлече вниманието на медиите, когато тръгна през 2019 г. да извърви пеша 8000 км до Москва, пътуване, което той каза, че ще кулминира с прогонването на Путин, когото той определи като демон.

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

Александър Габишев отиваше пеша в столицата...

Габишев направи няколко опита да предприеме похода, но винаги беше спиран от полицията, която го връщаше в Якутск, родния му град в Източен Сибир.

Когато обяви последния си опит, през януари, той беше арестуван в дома си, като се твърди, че е нападнал гвардеец, дошъл да го задържи.

Днес градският съд в Якутск го осъди на принудително лечение в психиатрично заведение, съобщи адвокатът му Алексей Прянишников.

"Това означава, че той ще бъде държан в условия, подобни на затвор", отбеляза Прянишников и добави, че продължителността на лечението ще бъде определена от лекарите.

Руските власти отново спряха похода на шамана Габишев за прогонване на Путин

Руските власти отново спряха похода на шамана Габишев за прогонване на Путин

Наложена му е мярка подписка…

"Опитът показва, че никой не напуска след по-малко от 2 и половина до три години", подчерта той и определи присъдата за непропорционална. Той каза, че Габишев ще обжалва.

Правозащитници отбелязаха, че Русия възобновява съветската практика да подлага някои от своите политически дисиденти на принудителна хоспитализация и психиатрично лечение.

Шаманизмът, вярата, че е възможно да се общува и да се използва енергията на това, което практикуващите възприемат като духовен свят, се практикува в определени части на Русия.