Якутският шаман Александър Габишев, който който преди няколко дни поднови похода си към Москва, за да изпълни ритуал за прогонване на Путин, отново е задържан от властите и осъден да плати глоба, предаде радио "Свободна Европа". Освен това му е наложена мярка за неотклонение подписка, с която походът му към столицата отново е спрян.

Полицията задържа Габишев на 10 декември, малко след като беше арестуван един от най-близките му последователи - Евгений Ростокин.

По информация на "Сибир реалии", шаманът е бил обвинен в неподчинение. "МБХ медиа" съобщи, че след задържането му срещу него е повдигнато обвинение в "насилие към представител на властта". Медията се позовава на правозащитника Алексей Прянишников.

Официална информация по случая липсва. По думите на Прянишников, информацията за обвинението срещу Габишев е съобщена неофициално на неговия адвокат от представител на Следствения комитет. Властите твърдят, че шаманът е скъсал якето на полицай.

От пресслужбата на Следствения комитет са заявили, че не могат да потвърдят или опровергаят информацията.

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

Александър Габишев отиваше пеша в столицата...

Припомняме, през март тази година 2019 Александър Габишев обяви своя поход от Якутск към Москва. Тогава той заяви, че отива пеша в столицата, за да изпълни ритуал за прогонване на Владимир Путин, който е "творение на тъмни сили".

Шаманът премина около 3000 километра и привлече по пътя си множество последователи, но през нощта на 19 септември беше задържан от служители на спецслужбите и изпратен обратно в Якутск. Там той беше настанен насилствено в психодиспансер и обявен за невменяем. Множество защитници оспориха тази преценка.

По-късно срещу Габишев беше образувано наказателно дело "публични призиви към екстремистска дейност", въпреки уверенията от негова страна, че той начинанието му е изцяло мирно и ритуалът, който ще изпълни няма да навреди на здравето на Путин.

През септември Габишев беше пуснат с мярка подписка.

Той започна втория си поход на 8 декември. На 10 декември, когато той отново беше задържан полицията е била и в дома на неговата сестра.

Якутският шаман отново тръгна към Москва да гони Путин

Якутският шаман отново тръгна към Москва да гони Путин

Смята да произнесе молитва на Червения площад…