Якутският шаман Александър Габишев обяви, че отново тръгва на поход към Москва, за да изпълни "ритуал за прогонване на Путин", съобщи изданието yakutia.info.

През месец март той тръгна пеша към руската столица, но беше арестуван по пътя през нощта срещу 19 септември, когато той и сподвижниците му са спрели да лагеруват. Един от привържениците му съобщи, че около 40 души са ги нападнали след като легнали да спят.

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

В Русия задържаха шаман, отивал в Москва да изгони „демона Путин“

Александър Габишев отиваше пеша в столицата...

Първоначално беше обявено, че срещу Габишев може да бъде повдигнато обвинение в тероризъм, след това властите го обявиха за невменяем. Правозащитници оспориха заключението на направената психологическа експертиза.

"В пълна степен почувствах върху себе си връщането на наказателната медицина от късния СССР. Аз не просто съм тръгнал на поход. Аз уча хората да не отмъщават за греха. Да прощават. Нападението е грях, трябва само да се защитаваме. Да прощаваме на хората, на враговете си - всичко това е вяра. Миролюбива вяра, затова хората ме слушат." - казва Александър Габишев в интервю за yakutia.info.

Той подчертава, че походът му е изцяло мирен и че "косъм няма да падне от главата на Путин".

Когато през март Габишев тръгна на похода си към Москва, към него по пътя започнаха да се присъединяват хора. Той възнамеряваше да запали огън на Червения площад до стените на Кремъл и да произнесе молитва Путин "да дойде на себе си и спокойно да се оттегли" от властта.

И шамани гасят горските пожари в Сибир

И шамани гасят горските пожари в Сибир

Русия хвърля всички сили срещу бедствието