Гаражът на депутат от френската управляваща партия е опожарен, а стена е надраскана с графити от заподозрени антиваксъри, докато правителството се готви да затегне законодателството за ваксиниране на фона на растящия брой на заразените, съобщава "Ройтерс".

В Шамбли, северно от Париж, къщата на Паскал Боа - депутат от управляващата партия LREM на президента Еманюел Макрон - е атакувана в нощта на вторник срещу сряда, като колата и гаражът му бяха запалени и графити са нарисувана на стената, която е около къщата му.

"Такива престъпни действия на сплашване не са приемливи в една демокрация", каза вътрешният министър Джералд Дарманин в акаунта си в Twitter в четвъртък, добавяйки, че полицията е започнала разследване.

Фрази са изписани и на стената в офиси на депутата от LREM Карол Бюро-Бонард в Нойон, на север от Париж през последните седмици.

"Притеснително е, че някои хора казват, че мерките за борба с епидемията правят Франция да изглежда като диктатура. Трябва да отидат да разгледат някои други страни и да помислят за ситуацията в болниците, където повечето пациенти с COVID са неваксинирани", каза Дарманин.

Изправено пред скок в новите инфекции с COVID-19 - с рекордно високо ниво от над 208 000 нови случая, съобщени в сряда - правителството ще изисква хората да покажат доказателство за ваксинация, за да влязат на много обществени места от 15 януари.

"Изправени пред деградация и заплахи към избраните служители на републиката, изпратих строги инструкции до префектите да засилят сигурността и откриване на извършителите. Никакво сплашване няма да бъде толерирано."

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

Франция с рекордните над 200 000 заразени за денонощие

"Вече не бих нарекъл Омикрон вълна, бих го нарекъл мъртво вълнение"

Френското правителство въведе нови ограничения в опит да спре разпространението на варианта Омикрон, съобщава "Политико".

Маските ще бъдат задължителни на открито във френската столица от петък, едно от няколкото нови ограничения, въведени за забавяне на разпространението на варианта.

Парижката полиция обяви в сряда, че хората на възраст 11 и повече години ще трябва да носят маски на открито и във всички обществени места. Допускат се някои изключения, включително за хора, които спортуват.

Премиерът Жан Кастекс разказа подробно по-рано тази седмица за поредица от нови ограничения, включително задължителната работа от вкъщи поне три дни в седмицата, започвайки от началото на януари. Компаниите, за които се установи, че нарушават това правило, могат да бъдат глобени до 50 000 евро, каза министърът на труда Елизабет Борн в четвъртък.

Очаква се правителството да обяви нови правила за карантина до края на седмицата. Франция засилва усилията си за ваксинация.

Външните събирания ще бъдат ограничени до 5000, но правителството не се произнесе дали кампаниите за президентските избори през април ще бъдат подложени на такива ограничения. Кастекс каза, че през новата година ще се събере комисия, която ще събира всички политически партии, за да обсъди и определи конкретни правила.

Франция също затегна ограниченията преди Коледа за пътувания от Обединеното кралство.

Франция одобри Covid ваксините за деца между 5 и 11 г.

Франция одобри Covid ваксините за деца между 5 и 11 г.

Противоепидемичните мерки в страната се затягат