Канцлерът Ангела Меркел изглеждаше странно, когато този месец молеше германците да намалят социалните контакти, за да ограничат разпространението на COVID-19. В един момент от необичайно емоционалното й обръщение към парламента, по време на което бе апострофирана, тя събра ръцете си, сякаш в молитва, а в друг момент размахваше юмрук, пише "Ройтерс".

"Искам да кажа следното: ако имаме твърде много контакти по Коледа и впоследствие се окаже, че това е последната Коледа с бабите и дядовците ни, тогава наистина ще сме сбъркали и не бива да бъркаме", каза тя.

Рядкото проявление на емоции от Меркел на 9 декември бе широко разглеждано като знак за нетърпение от трудностите - и сега критика - с които се сблъсква, докато се опитва да води най-голямата икономика в Европа през втора вълна на COVID-19.

Меркел, физик по образование, спечели аплодисменти за действията си с първата вълна, когато бързо заключи Германия и след това отмени ограниченията по-рано, отколкото в други страни, облекчавайки икономиката.

Но нейното правителство е подложено на критики, тъй като случаите на COVID-19 отново се увеличават, въпреки че Германия все още се справя по-добре от много други европейски страни.

След месеци на предупреждения от вирусолози за задаващ се скок, Германия започна пълно блокиране в сряда, което трябва да продължи поне до 10 януари. Когато магазините и училищата затвориха, броят на жертвите скочи с 952, най-високият дневен ръст.

Консервативният съюзник на Меркел от Бавария Маркус Содер казва, че ситуацията е "извън контрол", а списание Der Spiegel нарича стратегията й "Зимният провал".

"Горчивата истина е, че Германия трябва да затвори не само заради коронавируса, но и заради политическото действие с вируса", пише най-продаваният ежедневник Bild.

Меркел поиска по-твърди мерки след рекорд от 590 починали за денонощие

Меркел поиска по-твърди мерки след рекорд от 590 починали за денонощие

Наистина съжалявам...но ако ние плащаме цената от 590 починали на ден

Разпространение на ваксина? 

Критиката за 66-годишната Меркел се усложнява от други страни, които започват ваксинация за COVID-19, с ваксина частично разработена в Германия, но все още не е разрешена за употреба.

Берлин очаква регулаторно одобрение от Европейския съюз за ваксината, разработена от германската BioNTech и американската компания Pfizer.

"Германия загуби пет седмици с ваксината. Това струва много животи", каза Карл Лаутербах, епидемиолог и депутат от коалиционните партньори на Меркел от социалдемократите.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан бе подиграван, когато каза в началото на ноември, че би било трудно да се обясни как ваксина, произведена в Германия е използвана на друго място.

"Подценихме този вирус", каза премиерът на Саксония Мишел Кречмер, който бе критик и през октомври предупреди да не се изпада във вирусна "истерия", но в крайна сметка наложи блокада в целия регион два дни преди цяла Германия.

Проучване на общественото мнение, публикувано в сряда от Института за социални изследвания и статистически анализ "Форса", показва, че 81% от германците съжаляват, че последните мерки не са били договорени по-рано.

Само 42% от анкетираните смятат, че сътрудничеството по пандемията между централното правителство и 16-те федерални провинции в Германия е било добро.

Меркел защитава стратегия

Въпреки критиките, социологическите проучвания показват, че Меркел, която заяви, че няма да търси пети мандат като канцлер, остава най-популярният политик в Германия.

Сравненията с други европейски държави по време на пандемията също са до голяма степен благоприятни. Германия съобщава за по-малко случаи или смъртни случаи от Франция, Великобритания, Италия или Испания, въпреки че има по-голямо население от всички тях.

Последните официални данни показват, че броят на случаите на коронавирус, регистрирани в Германия, е 1 379 238, а броят на загиналите е 23 427. Франция е имала над 2 милиона случая, а Великобритания е регистрирала близо 65 000 смъртни случая.

Най-новите данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показват, че смъртността от COVID-19 в Германия е 6,9 на 100 000 души за 14 дни, в сравнение с 8,3 във Франция и 8,9 във Великобритания. Това е в сравнение с 15,4 в Полша и 23,6 в Унгария.

Меркел даде да се разбере, че няма да се спира от критика или пречки, създадени от политиката на консенсус в Германия, или от бюрократични забавяния.

Тя може да наложи ограничения за коронавирус само с одобрението на 16-те федерални губернатори, а те често са омаловажавали нейните предложения, оставяйки съвкупност от препоръки, които е невъзможно да се приложат.

Но по-строгите мерки станаха възможни, след като през ноември "заключването", която затвори барове и ресторанти, но остави училищата и магазините отворени, се оказа по-малко ефективно от очакванията.

"Необходимостта (за нова блокада) се дължи на факта, че мерките, които започнахме на 2 ноември, не бяха достатъчни", заяви Меркел в неделя, обявявайки новото заключване и добавяйки, че "има спешна нужда от действия".

Успехът на Германия в първата вълна допринесе за проблемите на Меркел сега, твърдят политически експерти, защото това насърчи самодоволството сред хората, които искат да се върнат на работа и предизвика опозиция на ограниченията.

Решенията на съда, с които се отменят ограниченията от затварянето на местни барове до забраните за демонстрации, също потиснаха усърдието за политически действия, а правителството се сблъска с резистентност към по-строги ограничения на бизнеса, въпреки стимулационния пакет от 130 милиарда евро през юни.

Брюксел поиска имунизацията в ЕС да започне на един и същи ден

Брюксел поиска имунизацията в ЕС да започне на един и същи ден

Нека започнем с ваксинацията възможно най-скоро

Докато Меркел се готви да напусне поста си след близо две десетилетия на власт, одобрението на германското ръководство никога не е било по-високо в много страни.

В 29-те държави и области, които Gallup е изследвал досега през 2020 г., средно 62% одобряват лидерството на Германия, което е малко повече от средно 59% за същата тази група през 2019 г.

Одобрението на ръководството на Германия обикновено се е увеличило сред сегашните 29 страни от ранните години на управлението на Меркел. Въпреки че увеличението между 2019 и 2020 г. е скромно, средно увеличение от 20 процентни пункта се наблюдава от 2006 до 2020 г.

От 29-те държави и области, за които са налични данни, рейтингите за одобрение в 18 са на или над предишните рекордни стойности за одобрение на германското ръководство. Мнозинството одобрява лидерството на Германия в 25 държави от 29-те.

Повечето от 10-те държави с най-висок рейтинг на одобрение на германското ръководство досега през 2020 г. са съседи на Германия в Европа. Тези страни имат до голяма степен подобни правителства и силни системи за социално подпомагане, подобни на Германия; те също са членове или кандидати за членство в Европейския съюз. Единствената държава извън Европа в топ 10 е Канада, която има дълъг съюз с Германия чрез НАТО.

Високите нива на одобрение на ръководството на Германия не са универсални. Например 30% от иранците одобряват германското лидерство. Германското правителство е страна в споразумението за прекратяване на развитието на ядрените оръжия в Иран. Въпреки че германското правителство е по-малко антагонистично от правителството на САЩ в тези усилия, то все още критикува иранските нарушения на съществуващото споразумение.

Отношенията на Германия с Русия, където 32% от руската общественост одобрява германското лидерство, са смесени. Тези отношения са обтегнати от критиката на страната към руските действия в Украйна и другаде в Европа. Но двете страни продължават напред в сътрудничеството в областта на енергетиката.

Моделът на Меркел за стабилно и предсказуемо лидерство, особено по време на пандемията COVID-19 и други глобални кризи, донесе одобрението на германското ръководство по целия свят. Тъй като одобрението на американското ръководство рязко спадна, одобрението на германското ръководство при Меркел се увеличава и сега вероятно е на или близо до рекордно високи нива.

Тази висока оценка за Германия обаче може да се изгуби с напускането на Меркел. След 16 години на власт, Меркел трябва да се оттегли от поста канцлер на Германия през 2021 г. Не е ясно, кой ще наследи Меркел като ръководител на Германия, тъй като избраният от нея наследник, министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегли от надпреварата за председател на Християндемократическата партия на Меркел.

ХДС ще избере нов лидер през януари, който вероятно ще се кандидатира за наследник на Меркел като канцлер след парламентарните избори в Германия, насрочени за септември. Но след като Крамп-Каренбауер е извън надпреварата, няма ясен фаворит. Освен това има въпроси относно обществената подкрепа за младшия партньор на управляващата коалиция на ХДС, Социалдемократическата партия, която повишава потенциала за политически сътресения на септемврийските избори.

Пандемията е сериозна заплаха за германската икономика

Пандемията е сериозна заплаха за германската икономика

Рецесия е предотвратима, ако правителството действа разумно, трябва да се помогне на търговците на дребно