Германският канцлер Ангела Меркел настоява за по-твърди мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, след като страната отчете рекордни близо 600 починали за денонощие, информира АФП.

"Наистина съжалявам...но ако ние плащаме цената от 590 починали на ден, по мое мнение това е неприемливо", каза тя пред Бундестага.

Германия, Франция, Швейцария и Австрия съживяват международните нощни влакове

Германия, Франция, Швейцария и Австрия съживяват международните нощни влакове

"Нощните влакове са бъдещето на благоприятна за климата мобилност в Европа"

В сряда са регистрирани рекордни 590 починали от коронавирус в Германия.

Меркел вярва, че договорените преди две седмици мерки с лидерите на 16-те провинции, които оставиха магазините отворени, но затвориха ресторантите, не са достатъчни.

Цитирайки препоръките на учени от Германската академия на науките "Леополдина", Меркел отбеляза, че е съгласна, че е правилно да се затворят магазините и да се ограничат социалните събирания.

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Ще се налагат нови преди Коледа

Учените призовават да се затворят всички магазини освен тези с продукти от първа необходимост между Коледа и 10 януари най-рано. Германците също трябва да работят от вкъщи, когато е възможно, училищата трябва да бъдат затворени.

Идеята е да се използва празничният период, за да останат хората по домовете си и да се прекъсне веригата от инфекции.

Призовавайки германците да обърнат внимание на оценката на експертите, Меркел каза още, че хората не могат да избират кога да приемат науката.

Повече от 23 310 новозаразени в Германия

Повече от 23 310 новозаразени в Германия

До края на годината трябва да започне имунизирането

"Защото числата са такива, каквито са, ние трябва да направим нещо", добави тя.

Според нея хората са отговорни за значително намаляване на социалните контакти.

"Ако имаме много контакти преди коледните празници и се окаже, че това е последната Коледа с бабите и дядовците, ние наистина сме се провалили", добави тя.

Правителството на Меркел многократно повтори, че случаите трябва да бъдат сведени до под 50 на 100 000, но в момента новите случаи са 149 на 100 000.

Премиерите на германските провинции договориха план за разхлабване на ограниченията по коледните и новогодишни празници, позволявайки до 10 вместо 5 души да се събират.

Но някои райони, включително Берлин и Тюрингия, обмислят да запазят по-твърдите мерки.

Саксония разпореди училищата, детските градини и повечето магазини да затворят от понеделник.

Днес има 20 815 случая, 3500 повече спрямо преди седмица, 4257 легла в интензивни отделения са заети с пациенти с коронавирус и 590 починали, предупреди Меркел, цитирана от "Гардиън".