Туристически гид в Танзания е бил арестуван, защото си направил неподходяща шега с държавата си и я пуснал във Facebook, съобщи BBC.

Саймън Сирикуа все още не е имал възможност да се защити и обвинението му не е готово, но е арестуван.

Това се случило миналата седмица, защото той се вижда на видео, публикувано в социалната мрежа, на което той и туристка, за която превеждал от Суахили, се шегували с глада в държавата.

Арестуван е защото е представил туристическото министерство в лоша "светлина", обясниха властите. Той умишлено е превел думите на туристката по грешен начин, правейки връзка със скорошен коментар на президента.

Сирикуа работи за държавния парк Серенгети.

Във видеото се вижда как казва на танзанийски, че туристката уж "иска танзанийците да спрат да се оплакват от глада". Той обяснява и че била казвала как танзанийците са си всъщност "прекрасно добре".

Скоро след това двамата са направили още едно видео, в което обяснили, че всичко - тонът на двамата, темата и целият разговор са всъщност една шега и не целят да обидят никого.

Сирикуа всъщност е известен с прякора Пондамали, което в груб превод "успокой се и си похарчи парите".

Той е известен с шеговитите си клипчета, но този път танзанийците решили, че прекалил, превеждайки думите на туристката по такъв начин и изкривявайки ги в шега спрямо глада.

Регионалният шеф на полицията командир Джафари Мохамед е казал пред BBC, че всъщност нямат достатъчно доказателства за нарушение на киберзакона.

Спорният закон разрешава налагането на глоби от минимум $1300 и решетки за три месеца за всеки, който публикува лъжлива или невярна информация, използвайки компютърна система.

Законът е приет през 2015 г., въпреки острата критика от експерти по социални медии и правозащитни организации, според които дава прекалено много власт в ръцете на полицията, без адекватно тълкувание.

Думите от шегата на преводача напомнят директна връзка с думите на президента Магуфули, който преди месец поиска хората именно да спрат да се оплакват от глада.