Полицията в Ню Йорк разследва дали българинът, който бе задържан вчера за незаконно притежание на оръжие в апартамента му в Бруклин, е планирал да атакува синагогите в града, пише вестник Ню Йорк сън.

По време на разпита 31-годишният Ивайло Иванов е казал на полицията, че сам е конструирал бомбите, които използвал при риболов.

Полицията е установила, че той е отговорен за нарисувани с бои пречупени кръстове по сгради в Бруклин, което предизвикало вълна от криминални прояви в града.

Иванов е и главният заподозрян и в прояви на етническа основа.

Полицията е претърсвала апартамента му няколко пъти през последните месеци - българинът дори е бил доверен информатор на полицията относно разпространени брошури с антисемитско съдържание.

По думите на полицията, по време на претърсванията на апартамента на Иванов, не са били намерени никакви улики, че той складира оръжия и изработва взривни устройства.

Иванов привлякъл вниманието на полицията отново, когато им съобщил, че бил прострелян от непознат. По-късно станало ясно, че той се прострелял сам, след което се е отървал от оръжието - 25 калибров автоматичен пистолет.

Ивайло Иванов е казал на полицията, че е роден в Сицилия, но е израснал в България.