Шефът на Уикилийкс Джулиан Асандж може да бъде арестуван днес във Великобритания, съобщава dailymail.co.uk.

Вчера вечерта от Скотланд Ярд започнали подготовка за задържането на 39-годишния мъж по обвиненията за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция.

Спецчастите ще пристъпят към изпълнението на международната заповед за арест днес или най-късно утре.

От пресслужбата на Скотланд Ярд заявиха, че ако международната заповед за арест е издадена законно и че ако им е предадена и те знаят къде се намира въпросното лице, разбира се, че ще бъде арестувано.

Припомняме, вчера Джулиан Асандж беше в полезрението на британската полиция, но успя да се измъкне.

Според адвоката на издирвания вчера той е избягал, заради нередности в издадената заповед за арест от шведките власти.

БиБиСи съобщи, че върховния съд в Швеция е оставил без уважение молбата на Асандж да бъде прекратена международната му заповед за издирване.

През ноември съдът в Стокхолм съдът одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.

Според британски адвокати, единственото основание за заповедта е невярното твърдение на следствието, че Асандж се укрива от правосъдието. Правозащитникът не се е появявал на публични места от началото на "течовете" на дипломатически телеграми, но желанието му да сътрудничи на полицията на Острова показва, че той трудно може да бъде определен като "беглец".