Кръвопролития след боеве между азербайджански сили и арменски сепаратисти заради отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Това съобщава "Франс прес", позовавайки се на Баку и представители в Нагорни Карабах.

Убити са няколко азербайджански войници.

Повече от две десетилетия Армения и Азербайджан не могат да разрешат спора за региона.

Азербайджанското военно министерство обяви, че "арменски сили се опитаха да нахлуят на азербайджанска територия по карабахската фронтова линия" в ранните часове на днешния ден.

"Ожесточени сблъсъци се разразиха в сектора на Ходжавенд-Физули на фронта", пояснява ведомството и допълва, че има загинали войници, но "смело отблъснаха атаката на врага".

Врагът продължава да обстрелва позиции на Азербайджан с тежка артилерия, добави министерството.

Военното ведомство на Армения пък от своя страна обвини Баку, че е атакувало позиции на карабахската армия в югоизточните и източни сектори на фронта.

"Политическото и военното лидерство на Азербайджан увеличава напрежението по фронта и разпространява дезинформация. Армения е ангажирана за спиране на огъня и призовава азербайджанската страна да се въздържа от стъпки, които биха довели до допълнително ескалиране на ситуацията", поясняват от Армения.

От военното министерство на Карабах съобщиха, че техни сили са "отблъснали врага, който е понесъл жертви. Няколко тела на азербайджански войници остават на неутрална територия".

Новите сблъсъци идват след убийството на трима арменски войници при боеве с азербайджанската армия на 29 декември.

През април 2016 г. най-малко 110 души загинаха от двете страни при сражения в спорния регион.

Двете страни никога не са подписвали мирен договор. От началото на 90-те години на XX век по време на конфликта са загинали повече от 30 хил. души.